maandag 25 januari 2016

Verdeling Punten feedback individuele blogs

Frank Postelmans 8 punten
Mascha Maljers 8 punten
Brigitte Schallenberg 8 punten

Hierbij de link naar de beoordelingen:

https://www.dropbox.com/s/zvy0wna1p1xj4ir/Beoordeling%20Blog%20Brigitte.docx?dl=0

https://www.dropbox.com/s/zvy0wna1p1xj4ir/Beoordeling%20Blog%20Brigitte.docx?dl=0

https://www.dropbox.com/s/zvy0wna1p1xj4ir/Beoordeling%20Blog%20Brigitte.docx?dl=0

zaterdag 23 januari 2016

Quest 1

Voor de opdracht vanuit maatschappelijke trends heb ik wat onderzoek gedaan op verschillende vlakken. Ik heb rapport van (On)voorstelbaar (on)voorspelbaar van Stichting Surf gelezen. Dit is een rapport uit 2004, waarbij toen ook vier scenario’s zijn uitgewerkt voor het leren binnen het hoger onderwijs in 2020. Dit rapport heeft me zicht gegeven over hoe scenario leren werkt.
Daarnaast ben ik zoek gegaan naar trends binnen het mbo die op dit moment actueel zijn.
Er zijn twee trends die steeds terug komen binnen de verschillende rapporten.
Dit zijn gelijkheid / ongelijkheid  en maatschappelijke onrust.

Trend  1 Gelijkheid  / ongelijkheid

Er is veel ongelijkheid in de wereld. Er zijn veel verschillen tussen rijke en arme landen. De rijken worden steeds rijker, de armen worden steeds armer.
Binnen de Nederlandse samenleving ontstaat er ook steeds meer ongelijkheid. Ongelijkheid binnen Nederland tussen groepen die werken, groepen die niet werken, groepen met een hoog inkomen, groepen met een laag inkomen.

In het rapport van surf komen binnen een aantal trends steeds naar voren. Een daarvan is de grote verschillen tussen de individuen in onderwijsgroepen en de manier hoe we hier in  de toekomst mee omgaan. Kan iedereen zijn of haar eigen leerproces volgen of gaan wordt de gemiddelde groep als uitgangspunt genomen?

Binnen het mbo onderwijs wordt er steeds meer ongelijkheid ervaren. Deze ongelijkheid is terug te vinden in het diversiteit van studenten. Deze diversiteit zien we in toenemende mate in talenten, kansen, mogelijkheden, motivaties voor de opleiding en voor de beroepen. Studenten mogen steeds meer eigen keuzes maken, binnen de verschillende opleidingen.

Trend 2 Maatschappelijke onrust
Er is veel maatschappelijke onrust in de wereld. De invloed van ISIS, de invloed van wereldwijde aanslagen en de invloed van wereldwijde problemen. Door de globalisering worden deze verschillen voor iedereen zichtbaar.
De maatschappelijke onrust is ook te vinden in de Nederlandse maatschappij. Er is veel onrust rondom de aanslagen en het toenemend aantal vluchtelingen. Deze onrust heeft invloed op onderwijsinstellingen en op jongeren.
In deze onrust wordt de vraag gesteld wat het onderwijs moet doen met deze onrust. Het ontstaan van verschillende waarden en normen hoort tot de multiculturele samenleving.
Daarbij kan de vraag worden gesteld of het onderwijs de verschillende waarden en normen moet bespreken. Is het de taak van het onderwijs om deze verschillen te benoemen? Is het de taak van het onderwijs om studenten leren omgaan met de maatschappelijke onrust? En hoe kan het onderwijs hier dan een vorm voor vinden?

Drijvende krachten

Trend 1
Door de vele verschillen binnen het onderwijs wordt het steeds moeilijk om een gemiddelde te benoemen. Er worden examens gemaakt, waarin studenten moeten laten zien dat zij kunnen functioneren op een bepaald niveau. Dit is een gemiddelde en geeft niet aan waar de talenten van studenten zijn. Ook zijn er veel verschillen te noemen in beperkingen. Daarbij denk ik aan passend onderwijs. Verschillen worden hiermee groter doordat alle kinderen en jongeren naar dezelfde school moeten.
Ook zijn er verschillen te noemen in interesses, waarden en normen en afkomst. Ook deze verschillen spelen een rol binnen het  huidige onderwijs.

Door de toenemende diversiteit van studenten is de centrale vraag binnen het onderwijs:
Hoe gaan we om met verschillen? Wordt de oplossing gezocht in studenten het gemiddelde te leren? Of moet de oplossing gezocht worden in de kracht van de diversiteit. Iedere student kan dan zijn of haar eigen talent benutten. Dus streven we naar uniformiteit of streven we diversiteit?


Trend 2 Maatschappelijk onrust
Drijvende kracht aanpassing gericht burgerschap / individualistisch burgerschap
Door de maatschappelijke onrust wordt er steeds een beroep op het onderwijs gedaan om steeds meer een beroep te doen op de vorming van de jongeren waarin zij kunnen functioneren in een maatschappij waarin veel onrust is. Onderliggend aan de onrust liggen de verschillen van opvatting over de wereld. Het bespreken van waarden en normen waarbij respect is voor de ander, is dan belangrijk.

Veugelers en Leenders hebben een aantal onderzoeken gedaan naar burgerschapsvorming. In deze onderzoeken onderscheiden zij de volgende drie typen burgerschap; individualistisch, aanpassingsgericht en kritisch-democratisch (Veugelers, 2003); (Leenders & Veugelers, 2004).
Er ontstaat een verschil tussen eigen keuzes maken en de keuzes volgen van de ander. Veugelers onderscheid drie typen burgerschap:
Bij individualistisch burgerschap staan individuele rechten en zelfontplooiing centraal.  Burgerschap is dan gericht op het waarborgen van de benodigde vrijheden om deze individuele ontplooiing mogelijk te maken. Het eigenbelang staat centraal.
Bij aanpassingsgericht burgerschap gaat het om het aanpassen aan de gemeenschap waar men deel van uit maakt. Het nastreven van algemene belangen is belangrijker dan autonome keuzes en private belangen.

De drijvende krachten worden enerzijds individuele waarden en normen versus gezamenlijke waarden en normen.


Relevante onderwijstrends MBO
Het onderwijs in de toekomst - Middelbaar beroepsonderwijs

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs moet er gebruik worden gemaakt van een kwaliteitsplan (bestuursakkoord mbo, 2014). In dit kwaliteitsplan zijn een aantal vaste onderdelen opgenomen zoals Professionalisering Taal en Rekenen, Beroeps Praktijk Vorming, Excellentie, Vroegtijdig School Verlaten, Studiesucces en Aansluiting Beroepsmarkt.
Studenten binnen het mbo worden drievoudig gekwalificeerd: ze worden opgeleid tot een beroep, voor vervolgopleiding en het functioneren in de maatschappij. De mbo raad geeft aan dat taal en rekenbeleid een belangrijk aandachtspunt binnen elke mbo (mbo raad, 2016). Studenten moeten kunnen functioneren in de maatschappij, waarbij taal en rekenen als belangrijk worden ervaren.
Er is steeds meer aandacht voor niet alleen de beroepsvaardigheden maar juist ook de vaardigheden waarin jongeren moeten functioneren binnen de maatschappij. Het opleiden tot maatschappelijke burgers wordt steeds belangrijker. Dit komt tot uiting doordat is er binnen het beleid veel aandacht voor de motivatie van studenten om een opleiding af te ronden. Studenten moeten op de juiste studie zitten zodat zij gemotiveerd zijn om de opleiding af te maken.
Er is aandacht voor studenten voor studiesuccessen, aansluiting op de arbeidsmarkt en voor vroegtijdig schoolverlaten. Het afronden van een mbo diploma op minimaal niveau twee wordt als belangrijk ervaren door de overheid. Iedere student moet een mbo opleiding op eigen niveau kunnen afmaken.

Naast deze aandachtpunten zijn er andere tendensen binnen het mbo. In augustus 2016 moet elke mbo voldoen aan een keuze deel binnen het curriculum. Studenten kunnen hiermee differentiëren in zelf gekozen interesses (s-bb, 2016)

Ik zou het leerteam adviseren om deze twee drijvende krachten verder uit te werken omdat deze twee krachten actueel zijn binnen de huidige maatschappij. De maatschappelijke onrust speelt op dit moment binnen de gehele samenleving.  Ook het omgaan met verschillende waarden en normen spelen op dit moment. Vanuit de samenleving is er een roep om het anders te doen. Er is een roep om respect. Er is een twee deling: enerzijds het individualisme; het maken van eigen keuzes, eigenheid versterken, 21st century skills. Anderzijds het aanpassen: aan een maatschappij, aan de ander, gezamenlijkheid .

Bronnen:
Stichting Surf (2004), (On)voorstelbaar (on)voorspelbaar, leerpraktijken voor het hoger onderwijs in 2020. Via https://www.surf.nl/binaries/content/assets/surf/nl/kennisbank/2005/IVLOS.pdf
Mbo raad; 2016 via:
Leenders, H., & Veugelers, W. (2004). Waardevormend onderwijs en burgerschap. Een pleidooi voor een kritisch democratisch burgerschap. Pedagogiek.
Veugelers, W. (2003). Waarden en normen in het onderwijs. zingeving en humanisering; autonomie en sociale betrokkenheid. Utrecht: Universiteit voor Humanistiek Utrecht.
S-bb.nl; 2016 via:

maandag 18 januari 2016

Het onderwijs in de toekomst - Middelbaar beroepsonderwijs

Het onderwijs in de toekomst voor het mbo kan op diverse trends gebaseerd worden. De trends die het meest voor de hand liggen zijn gelijkheid / ongelijkheid en maatschappelijke onrust.

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs moet er gebruik worden gemaakt van een kwaliteitsplan (bestuursakkoord mbo 2014). In dit kwaliteitsplan zijn een aantal vaste onderdelen opgenomen zoals professionalisering taal en rekenen, Beroeps Praktijk Vorming, Excellentie, Vroegtijdig School Verlaten, Studiesucces en Aansluiting beroepsmarkt.
Deze onderdelen kunnen terug gevonden worden in de trends die eerder genoegd zijn.

Trend 1 Gelijkheid / ongelijkheid
Wanneer dit een plek binnen het middelbaar beroep moet krijgen zien we een toenemende ongelijkheid is talenten, kansen, mogelijkheden, motivaties voor de opleiding en voor de beroepen.
Steeds vaker lopen de mogelijkheden verder uiteen. Een groep is geen homogene groep omdat er zo veel verschillen zijn tussen verschillende individuen.
Het verder vormgeven van trajecten waarin excellente studenten zich verder kunnen ontwikkelingen geeft aan dat er verdere ongelijkheid bestaat binnen het middelbaar beroeps onderwijs. Deze ongelijkheid kan ontstaan vanuit de kwaliteiten van studenten.
Daarnaast zullen er ook meer verschillen ontstaan vanuit motivatie of problemen. Dit is dan ook een van de reden waarom studenten vaak vroegtijdig stoppen met een opleiding op het middelbaar beroepsonderwijs.

Centrale vraag;
Passen we het onderwijs aan de centrale norm van het gemiddelde of worden de kansen benut zodat we verder ingaan op de talenten van de verschillende studenten?
Drijvende kracht voor het mbo
Door de globalisering wordt zichtbaar hoe groot de verschillen zijn tussen rijk en arm. Zowel binnen Nederland als buiten Nederland. De rijker worden steeds armer de armen steeds armer.

Trend Maatschappelijke onrust Culturele onrust
Binnen de gehele wereld is er steeds meer onrust. Deze onrust is te vinden in het aantal vluchtelingen dat probeert naar Europa te vluchten en de toenemende aanslagen die wereldwijd steeds problematischere vormen aanneemt.
Er ontstaat onrust doordat er binnen Nederland moet uitgegaan worden van gezamenlijke waarden en normen. Steeds worden de verschillen tussen waarden en normen benoemd.
In Nederland wordt er veel aandacht besteed aan Burgerschap. Enerzijds om studenten een steeds beter inzicht te geven over eigen waarden en normen anderzijds om de gemeenschappelijke waarden en normen ook zichtbaar te maken. Ook maakt Nederland gebruik van zogenaamde inburgeringscursussen voor nieuwkomers. Hierin worden gezamenlijke doelen ook meegenomen.
Binnen het mbo wordt er steeds meer aandacht gegeven aan de soft skills omdat het niet duidelijk is hoe de toekomst er uit ziet. Wel is het duidelijk dat studenten steeds beter moeten weten wat zij precies willen. Zij moeten een succesvolle studie hebben waarin het duidelijk is wat zij verwachten van zichzelf en het toekomstig beroep.

Centrale vraag binnen deze trend:
Passen we het onderwijs aan de verschillen in waarden en normen van de verschillende personen of gaan we op zoek naar meer overeenkomsten?
De culturele diversiteit wordt steeds benadrukt binnen de verschillende trends. Het benoemen van de verschillen lijkt weinig effect te hebben. Het zoeken naar nieuwe vormen waarin respect het centrale woord is kan daarbij een uitgangspunt zijn.

maandag 4 januari 2016

Kwaliteiten

Eigen Kwaliteiten

Ik ben Gitty van de Rakt. Ik ben iemand die hard werkt, doorzettingsvermogen heeft en graag op een andere manier over een aantal zaken nadenkt. Ik vind het goed om op een creatieve manier na te denken over de toekomst.
Daadkracht is voor mij ook belangrijk, er voor gaan zoals ik dat zelf graag omschrijf!

Ik werk op SintLucas, dit is een MBO school voor creatieve beroepen. Ik geef daar het vak Burgerschap en Personality.
Mijn expertises liggen dan ook vooral op het gebied van burgerschap en de social skills. Mijn vakken  wil ik graag op een andere manier vormgeven. Daarbij ben ik bereid risico's te nemen.
Ik vind het belangrijk dat in het onderwijs studenten goed worden voorbereid op de toekomst. Tijdens de periode dat ze op SintLucas zitten vind ik het belangrijk dat studenten goed worden begeleid.  Dit betekent dat elke student een persoon is, die behoefte heeft aan een eigen leerproces. Dit leerproces staat centraal.

Persoonlijke leerdoelen
Voor de komende periode wil ik zoek gaan naar mogelijkheden rondom de groepen burgerschap in de regio. Ik wil daarbij op zoek naar contacten, contacten aangaan en eventueel kennis te kunnen delen.
Daarnaast wil ik graag de maatschappelijke context en de maatschappelijke trends om kunnen zetten in toekomstige onderwijs mogelijkheden.







Avatar 2